x This is notification text

Blog

Be part of the ChurpChurp community

Follow ChurpChurp's blog to see how you can be part of exciting events, contests and meet fellow social media addicts!

Churp Churp Alpha – Yuyu Zulaikha

   Category: Alphas, Malaysia |

Cukup comel, lincah dan menghiburkan, cik adik manis kita giat menulis tentang kehidupannya yang ceria dan riang. Walaupun usianya baru saja 23 tahun, gadis ini mampu mengimbangi kehidupan seorang ‘student’, blogger dan juga sebagai seorang ikon kepada peminat-peminatnya dalam dunia media sosial. Yuyu Zulaikha seorang yang rendah diri, kelakar dan juga bermampuan dalam mengimbangi gaya hidupnya yang aktif! Ikuti perkembangannya sebagai Alpha Churp Churp dan di serata laman media sosial, dan temuramah ekslusif Yuyu Zulaikha.

Bagaimana Yuyu memulakan kerjaya dalam bidang karya penulisan atau blogging, dan menjayakan kerjaya ini dengan mantap sekali?
Sebenarnya Yuyu mula ber-belog sejak 2008. Cumanya, pada masa tu, entry Yuyu hanyalah luahan perasaan terhadap peperiksaan, kawan kawan, entry lirik lagu, , dan kebanyakan lebih merepek, dan satu satunya pembaca belog Yuyu adalah Yuyu Zulaikha.
Tapi bermula pada Disember 2010, Yuyu mula aktif berblog, “blogwalking” dari belog ke belog dan sejak dari bulan itu, ramai yang mula “follow” dan dapat menerima penulisan Yuyu. Terima kasih kerana sudi baca blog Yuyu.

Apakah passion/minat Yuyu selain ber-blogging?
Selain berbelog, Yuyu sangat sangat minat mengumpul heels dan buku motivasi. Yuyu takkan teragak-agak untuk beli kasut yang menarik dan buku motivasi dari ramai jenis penulis.

Apakah cabaran / pengalaman pahit yang pernah Yuyu lalui selama berada di bawah ‘spotlight’ dalam dunia ber-belog.
Sebenarnya dalam dunia ber-blog ni, banyak sangat pengalaman pahit yang Yuyu pernah lalui. Bagi Yuyu, semua tu benda wajib untuk mematangkan kita, tapi yang paling yuyu tak pernah lupa, bila ada pihak yang gunakan nama Yuyu (faker) untuk kacau suami orang. Habis Yuyu kena maki dengan kawan kawan isteri orang tu. Padahal, Yuyu tak kenal langsung suami dia. Tak semena mena, Yuyu rasa macam nak delete habis segala jenis akaun facebook dan belog Yuyu.

Apakah kejayaan terbesar Yuyu?
Alhamdulillah. Bagi Yuyu, kejayaan terbesar Yuyu buat masa ni adalah diberi kepercayaan oleh Nuffnang untuk menjadi salah seorang talent, dan semestinya daripada ChurpChurp sebagai salah seorang Alpha, sebab dulu Yuyu selalu berangan saja, hari ni, tak perlu berangan lagi. Selain itu, Yuyu pernah dijemput oleh beberapa stesyen TV, pernah juga Yuyu dijemput temubual untuk majalah dan dijemput untuk menjadi panel bagi ceramah motivasi.

Jenis pemakaian/fesyen yang paling disukai Yuyu.
Fesyen kegemaran Yuyu lebih kepada yang ringkas dan yang nampak ceria. Tapi Yuyu suka ber-eksperimen dengan fesyen yang ada, supaya sesuai dengan Yuyu yang bertubuh kecil dan muslimah bertudung. Hehehe.

Apakah yang menjadi sumber inspirasi Yuyu sebagai seorang blogger yang berpengaruh?
Kalau dalam berblog, Hanis Zalikha adalah inspirasi Yuyu sebab Yuyu teringin jadi blogger berjaya seperti Hanis. Muda , cantik dan berjaya,tapi dalam kehidupan, diri Yuyu banyak diinspirasikan oleh ramai orang, contohnya Tun Dr. Mahathir, Siti Khadijah (r.a) dan banyak lagi.

Makanan kesukaan anda?
Kalau tulis pasal makanan kesukaan, rasanya lebih dari sembilan page Yuyu mampu taip, asalkan makanan, Yuyu bedal makan saja. Lebih senang cakap, Yuyu tak makan sayur sebab pahit, kurang makan nasi, dan cuba elakkan makanan berminyak dan terlalu manis (gula).

Apakah destinasi percutian yang Yuyu syorkan kepada para pembaca?
Silalah jangan segan silu untuk pilih Langkawi sebagai destinasi perlancongan, selain cokelat murah, pantai cantik, banyak tempat yang menarik, Langkawi juga terkenal dengan penduduknya yang ramah, baik dan sopan santun, contohnya Yuyu Zulaikha. Hehehe.

Apakah hobi anda?
Selain berbelog, hobi Yuyu adalah melayari Facebook dan Twitter. Setiap hari juga Yuyu akan pastikan pendapatan tanaman Yuyu di Smurf’s Village (game) sentiasa maju dan di waktu sibuk atau lenggang yuyu suka mendengar pelbagai genre music dan membaca buku motivasi.

Apakah matlamat dan impian Yuyu dalam jangka masa 5 tahun?
Kalau diizinkan Tuhan, sebelum Yuyu berumur 28tahun, Yuyu harap pada masa tu Yuyu sedang sibukkan diri untuk habiskan PhD dalam Kewangan Islam, dan dalam lima tahun juga Yuyu berdoa sangat Yuyu dapat bantu ramai orang dengan hasil Yuyu seorang Blogger. Ada keluarga sendiri dan capai cita-cita Yuyu sebagai salah seorang ahli perbankan Islam dan paling penting, lima tahun lagi, Yuyu akan terus setia dengan ChurpChurp dan Nuffnang. (patriotik)

Ciptakan suatu hashtag bagi diri Yuyu.
#JeloZulaikha ^^

Nama personaliti yang Yuyu ikuti di Twitter atau Facebook?
Aaron Aziz, Wardina Safiyya, Heliza Helmi dan Paulo Coelho.

Siapa yang Yuyu cadangkan kami ikuti di Twitter atau Facebook?
Paulo Coelho! Terbaik! Banyak motivasi yang kita akan dapat. Belog Coelho pun sangat terbaik!

Apakah yang biasanya Yuyu cari di ruangan social media ?
Kawan kawan perempuan yang “gila-gila” macam Yuyu, online Shop yang menjual heels menarik dan berpatutan, dan website yang sediakan gelak (9gag).

Suatu soalan yang ingin ditujukan kepada para peminat?
1) Dalam banyak banyak kupukupu, kupukupu apa boleh ada blog?
2) Apa yang membuatkan korang baca blog Yuyu?
3) Apakah warna baju paling banyak Yuyu pakai?

Jika Churpie boleh berkata-kata, apakah soalan yang Yuyu akan tanyakan?
Churpie baca belog Yuyu pakai dua ketul mata Churpie yang bulat bulat tu ye?

Perasaan Yuyu menjadi Alpha bersama Churp Churp?
Tuhan saja yang tahu betapa 15May2012, 3.30pm, Yuyu adalah manusia yang paling gembira di dunia. Rasa tak layak sangat lagi Yuyu untuk terima semua ni, tapi Yuyu akan cuba buktikan yang Churpie happy dengan kehadiran Yuyu. Terima kasih ChurpChurp. (penuh dramatis. Hikhik)

Ceritakan tentang diri Yuyu dalam 140 patah kata..
Yuyu adalah seorang perempuan genit yang suka mencuba pelbagai benda. Kalau boleh, Yuyu nak sangat kumpul sebanyak mungkin pengalaman semasa muda, lebih banyak daripada koleksi kasut yang ada. Juga seorang anak yang sedaya upaya bahagikan masa sebagai seorang pelajar, blogger dan ahli dalam banyak kelab di kampus yang pernah satu hari tu, habis tak bangun dari 4.30petang hingga 2petang esoknya akibat penat yang melampau. Selain berbelog untuk mengisi masa lapang, Yuyu juga berbelog untuk berdikari dan berkongsi dengan pembaca betapa Yuyu kemain happy dengan kehidupan Yuyu. Yuyu menjadikan hidup Yuyu diinspirasikan oleh ramai orang orang yang berjaya dan sangat berharap Yuyu dapat menjadi inspirasi kepada orang lain.

Tersenyum-senyum kami di Churp Churp membaca temuramah si manis Yuyu Zulaika! Ikuti perkembangan Yuyu di FacebookTwitter, dan juga belog Yuyu yang diminati ramai! Tunggu apa lagi, beritahu Yuyu dan Churp Churp; apakah personaliti atau sifat yang paling anda suka tentang Yuyu di SINI dan anda berpeluang memenangi Stiker Kereta Esklusif Churp Churp! Comel seperti Yuyu, kan? 😉



Churp Churp Exclusive Screening – Madagascar 3: Europe’s Most Wanted

   Category: Contests, Events, Malaysia |

“I like to move it move it, I like to move it move it, I like to move it move it…You like to…MOVE IT!”

Did you just sing the phrase above instead of reading it? Gotcha! You’ve most probably heard it from the one of the most epic, comedy animation – Madagascar! No prize for guessing, the Madagascar 3: Europe’s Most Wanted is hitting the big screen pretty soon! Produced by DreamWorks Animation, they believe three is a charm to their third sequel of this popular franchise. Allow them to assure you the movie is going to get better as the Madagascar gang explore a whole new level of adventure in returning to their homeland. Expect yourself to be glued and attached to the movie to find out how the guys in Madagascar survived their homecoming in a funny, exciting, and heartwarming journey! We present you…Churp Churp Exclusive Screening – Madagascar 3: Europe’s Most Wanted!

Synopsis: Alex the Lion, Marty the Zebra, Gloria the Hippo, and Melman the Giraffe are still fighting to get home to their beloved Big Apple and of course, King Julien, Maurice and the Penguins are all along for the comedic adventure.

Their journey takes them through Europe where they find the perfect cover: a traveling circus, which they reinvent – Madagascar style.

With voice over starred by Ben Stiller and Chris Rock, what MORE could audiences want from a movie than this hilarious, heartwarming entertainment for all ages?

Can’t wait for it? Here’s a little teaser to the essence of comedy in Madagascar 3! We LOL-ed so hard from the trailer and we can’t wait for the movie itself already!

Excited? So are we! Be very excited as you could be one of the 30 Churpers to win a pair of tickets to the Churp Churp Exclusive Screening – Madagascar 3: Europe’s Most Wanted prior to its official release in the Malaysia cinemas! Thanks to United International Pictures for this awesome movie! Details of the screening are as below:

Churp Churp Exclusive Screening – Madagascar 3: Europe’s Most Wanted
Date: June 5th, 2012
Venue: GSC Mid Valley
Time: 9:30PM

The Contest

To win exclusive invites to Churp Churp Exclusive Screening – Madagascar 3: Europe’s Most Wanted, all you need to do is answer the question as follow on our Facebook Event Page:

“If you’re one of the guys in Madagascar, what trick would you perform in circus to impress your audience?”

Sample answer:

 

Do look through our Terms & Conditions before participating and all the best!

Terms and conditions:

1)      This movie screening is open to existing Churp Churp users in Malaysia who’ve authorized their Facebook account with Churp Churp to take part.

2)      To participate, Churpers are required to comment on our Facebook Event Page with the stated conditions. Only complete contest entries are accepted and eligible for participation.

3)      Protected Facebook profiles with updates that not traceable by Churp Churp will not be accepted as participation to the contest.

4)      Invites will be sent out via emails to winners by May 31st 2012 (Thursday) and will require confirmation of attendance through email by June 2nd 2012 (Saturday). Winners who fail to confirm their attendance by the deadline will have their invites revoked and passed to winners who didn’t make the initial cut.

5)      Judges’ decisions are final and not disputable.

6)      Churp Churp reserves the right to amend the Terms and Conditions without prior notice.



Churp Churp Exclusive Screening – Prometheus

   Category: Contests, Events, Malaysia |

As we’ve mentioned to you guys previously here, Ridley Scott is back again with what he does best – Sci-Fi movies! Have you ever wondered where did everyone of us – the human race, came from? Could it be that we’re the aliens who’ve traveled from other planet and chose to stayed on Earth instead? That really got us Churpies thinking hard! That’s the mystery our next screening is going to reveal, allow us to bring you…Churp Churp Exclusive Screening – Prometheus! If you love films involving aliens and sci-fi, you shouldn’t miss this out!

Synopsis: Ridley Scott, director of “Alien” and “Blade Runner,” returns to the genre he helped define.

With PROMETHEUS, he creates a groundbreaking mythology, in which a team of explorers discover a clue to the origins of mankind on Earth, leading them on a thrilling journey to the darkest corners of the universe.

There, they must fight a terrifying battle to save the future of the human race.

As usual, we’ll leave the trailer to do the rest of the talking. Now, prepare yourself to be awed by the trailer below!

Little did the team of Prometheus knows that the search for the beginning of mankind could leads to the end of it…Be sure to catch Prometheus and find out how did they fight for the human race! Here’s the good news, you could be one of the 40 Churpers to win a pair of tickets to the Churp Churp Exclusive Screening – Prometheus prior to its official release in the Malaysia cinemas! Thanks to 20th Century Fox for this awesome movie! Details of the screening are as below:

Churp Churp Exclusive Screening – Prometheus
Date: June 4th 2012 (Monday)
Venue: GSC One Utama
Time: 9:30PM

The Contest

To win exclusive invites to Churp Churp Exclusive Screening – Prometheus, all you need to do is:

Tag a friend you would like to bring along in the journey to search for the beginning of mankind, and tell us why would you bring him/her. Remember to tag your friend in the comment on Facebook Event Page!

Sample answer:

Do check out this special clip below and get the gist of what to expect in the journey!

Do look through our Terms & Conditions before participating and all the best!

Terms and conditions:

1)      This movie screening is open to existing Churp Churp users in Malaysia who’ve authorized their Facebook account with Churp Churp to take part.

2)      To participate, Churpers are required to comment on our Facebook Event Page with the stated conditions. Only complete contest entries are accepted and eligible for participation.

3)      Protected Facebook profiles with updates that not traceable by Churp Churp will not be accepted as participation to the contest.

4)      Invites will be sent out via emails to winners by May 30th, 2012 (Wednesday) and will require confirmation of attendance through email by June 1st, 2012 (Friday). Winners who fail to confirm their attendance by the deadline will have their invites revoked and passed to winners who didn’t make the initial cut.

5)      Judges’ decisions are final and not disputable.

6)      Churp Churp reserves the right to amend the Terms and Conditions without prior notice.



See You at Hari Belia Negara 2012!

   Category: Events, Malaysia |

Get ready for some fun this midweek through the weekend, Churpers!

Hari Belia Negara 2012 is happening TOMORROW, and Churp Churp is proud to be a part of this gathering of MILLIONS in Malaysia! Presented by the Ministry of Youth and Sports, expect to be thrilled through out the week with over 500 events happening simultaneously! So many interesting things happening, definitely something that will catch your eye there!

So what exactly is happening? Think adrenaline-pumping games and star studded activities like *takes deep breath* flash mobs, Japanese festivals, Sasuke Malaysia (Japanese Game Show Style Challenge), rock climbing, paintball, and lots more! With the myriad of events happening –  it’s impossible for us to list every single one of the events, do head over to the Official website of Hari Belia for more information!

But before that, let us share how Churp Churp is coming on board Hari Belia 2012 to make it more exciting than ever. *rub palms in glee* We’ll be collecting hand prints of awesome Hari Belia 2012 patrons to embrace the phrase “1 Belia, 1 Malaysia”. In other words, we’re going to be doing some arts & craft at our humble Churp Churp booth to put together the most epic hand print collage ever in an event!

What’s more, our ever popular Churpie plushies will be ON SALE at our booth, where you can bring one home for only RM25!

We’ll be at the the Chinese Youth Culture Village section on Friday 3PM (May 25th), Saturday (26th) &  Sunday (27th) 11AM till late!

Just the thought of the festival is getting us so excited!  Here’s a glimpse of the stars that you will be catching at Hari Belia 2012

K-Pop superstars U-Kiss, Teen Top, Dal Shabet will tear up the stage on Saturday! Also,  local celebrities Victor Wong, Rachel Liang, Beatboxer Tuxy, the talents from Ultimate Power Stars are also some of the people will be there to connect with you. As for other crazy and absolutely over the top activities, you can expect drift challenges, Jet Ski Race, Marathon Race and much more!

Mark your calendars for Hari Belia Negara 2012 – “Himpunan Jutaan Belia”
Date: May 23rd (Wednesday) – 27th (Sunday), 2012
Time: 9am – 9pm
Venue: Dataran Putrajaya

Remember, the Churp Churp Booth is located at Chinese Culture Village! Some vids to show you what Hari Belia is all about!

To find out more about Hari Belia Negara 2012, do check their official website, Facebook, and Twitter @HariBelia2012! By the way, the official Hashtag for the event is #HBN2012, look out for tweets from us and the millions of other happy people this weekend. 

See you there, Churpers!



Churp Churp Alpha – BeautifulNara

   Category: Alphas, Malaysia |

Adakah anda jenis yang tidak boleh ‘kick-start’ pagi anda tanpa gossip hiburan yang terhangat dalam dunia hiburan? Inilah peluang anda untuk berkenalan dengan Alpha kami yang cukup sensasi, juga sumber berita hiburan hangat Malaysia!

Nazuwan seorang ayah yang cukup berdedikasi kepada keluarganya. Dedikasi Nazuwan kepada belognya juga membuatkan Beautifulnara.com belog yang paling disanjungi ramai di Malaysia! Jom kita hayati temu ramah bersama BeautifulNara, Alpha Churp Churp kami yang tersayang.

Bagaimana anda memulakan kerjaya dalam bidang karya penulisan atau blogging, dan menjayakan kerjaya ini dengan mantap sekali?
Saya bermula daripada rasa ingin tahu semasa saya belajar di Korea. Disebabkan saya belajar software engineering ketika berada di sana, saya cuba applykan apa yang saya belajar. Saya cuba-cuba beli domain, install wordpress dan belajar tentang blogging. Daripada tidak ada apa-apa, saya kini mempunyai BeautifulNara.com yang dilawati hampir 200,000 pelawat setiap hari. Rahsia kejayaan saya ialah ketabahan dan kesabaran.

Apakah passion/minat anda selain ber-blogging?
Passion saya yang terbaru ialah bermain dengan anak saya yang baru lahir. Selain daripada itu, saya memang minat main game di computer. Contohnya saya main game Dota, Hon, Starcraft dan lain-lain.

Sebagai BeautifulNara..
Apakah cabaran-cabaran yang anda lalui selama berkarya?
Cabaran paling utama saya ialah membahagikan masa untuk keluarga dan berblogging. Ini kerana sehingga bulan lepas, saya masih bekerja full time dan blogging ini hanya sekadar part time. Kadang-kadang saya risau takut tidak memberikan cukup perhatian kepada keluarga.

Apakah kejayaan terbesar anda?
Kejayaan terbesar ialah apabila berjaya memenangi Best Entertaiment Blog untuk NAPBAS 2011. Selain itu saya rasa sangat puas dengan usaha sendiri apabila BeautifulNara telah tersenarai di nombor 10 untuk laman web Malaysia yang paling kerap dilawati untuk Januari 2011.

Ceritakan pengalaman anda yang paling sukar selama menjadi sumber berita sensasi dalam dunia hiburan?
Paling sukar ialah untuk melihat sesuatu cerita daripada angle yang berbeza. Disebabkan banyak lagi blog hiburan yang mengeluarkan cerita yang hampir sama, saya suka untuk menulis cerita tersebut dengan pandangan saya sendiri. Agak sukar jugak kerana memerlukan masa berfikir yang banyak.

Adakah anda mempunyai rancangan lain untuk berjinak-jinak dalam bidang selain dunia hiburan?
Saya sememangnya tengah merancang untuk mengembangkan lagi network Nara ini. Dah ada dalam perancangan untuk membuat blog mengenai kereta, makanan dan lain-lain. Sayangnya masih tak cukup masa untuk melaksanakannya.

Apakah perasaan anda menjadi seorang ayah sejak baru-baru ini? Nasihat anda kepada pembaca-pembaca yang bakal menaiki pelamin atau menimang anak pertama?
Saya rasa sangat excited. Sampai sekarang saya masih ingat perasaan pertama kali memegang anak saya di operating room. Berdebar tak ingat. Nasihat saya untuk mereka yang baru berkahwin, cepat-cepatlah buat anak. Memiliki anak adalah perkara yang terindah di dalam hidup ini.

Makanan kesukaan anda?
Saya suka KFC. Mungkin sebab masa saya belajar di Korea selama 7 tahun tak boleh makan KFC kerana tidak halal, sekarang ini sekali seminggu saya mesti makan KFC.

Apakah destinasi percutian yang paling disukai?
Tahun lepas saya dan isteri pergi berbulan madu di Korea. Itu pun dah rasa seronok gila. Saya rasa ingin bercuti ke pantai seperti Maldives. Tapi tempat tersebut mesti ada line internet supaya saya boleh update blog.

Apakah hobi anda?
Ramai yang ingat saya adalah seorang lelaki yang agak lembut dan tak menyangka saya suka menonton bola sepak. Kadang-kadang kalau update di Twitter mengenai bola, ramai followers saya yang terkejut. Saya sebenarnya adalah penyokong Manchester United yang kalah kepada Manchester City baru-baru ini.

Apakah impian anda?
To have my family by my side dalam keadaan sihat sejahtera untuk selamanya.
Sebagai Alpha Churp Churp yang berpengaruh, di Twitter dan juga Facebook..

Nama anda jika anda suatu twitter hastag…?
Saya pernah buat giveaway menggunakan hastag #NaraKacak. Hahaha. I think that suits me.

Nama personaliti yang anda ikuti di Twitter atau Facebook?
Saya suka follow Yuna di Twitter sebab dia selalu update apa perkara yang dia sedang lakukan. Menarik juga tempat-tempat yang Yuna selalu pergi.

Siapa yang anda cadangkan untuk kami ikuti di Twitter atau Facebook?
Saya cadangkan anda follow @adibahnoor sebab dia seorang yang sangat kelakar, kadang-kadang tajam ayatnya dan sangat bernas idea di dalam twitter.

Apakah yang biasanya anda cari di ruangan sosial media ?
Saya suka mereka yang tak syok sendiri bercerita di dalam Twitter. Kalau boleh janganlah semua cerita peribadi nak kongsikan. Kena pandai bezakan yang mana boleh dikongsi dan yang mana tak boleh.

Suatu soalan yang anda ingin tujukan kepada para peminat?
Susah jugak soalan ini. Mungkin saya nak tanya “Kenapa mereka suka baca BeautifulNara?”. Something like that.

Jika Churpie boleh berkata-kata, apakah soalan yang anda akan tanyakan?
Why you so cute………

Perasaan anda menjadi Alpha bersama Churp Churp?
Rasa seronok sebab terasa dihargai dan rasa gembira kerana berdiri di samping nama-nama besar yang lain.

Mesej anda kepada seluruh warga Churp Churp dan para peminat?
Terima kasih kerana mengikuti saya di Twitter dan mendengar random things yang saya tweetkan. Maaf kerana jarang dapat balas mention yang diberi. Saya bukan sombong cuma tak sempat nak membalas. I love you all.

Ceritakan diri anda dalam 140 patah kata.
Trying to be funny, simple, last minute person, tidur lambat bangun pun lambat and loves social media a lot.

Moto anda.
Jangan stress-stress dengan perkara yang telah berlaku. Bukan kita boleh ubah apa pun.

Jadikanlah moto Nazuwan inspirasi anda juga! Jangan lupa mengikuti Beautifulnara dalam Facebook dan Twitter, dan juga Belognya.

Nazuwan akan memberi peluang kepada anda untuk memenangi sepasang (2) ticket ke screening Churp Churp Piranha 3DD dalam Facebook Churp Churp! YEAY, ini lah peluang anda yang ditunggu-tunggukan! C’mon, anda mungkin yang bertuah hari ini!